De tuin netjes houden kan al een uitdaging zijn, maar met de herfst voor de deur wordt het voor tuinliefhebbers nog moeilijker. Het kan vooral lastig zijn om houten hekken, poorten en andere structuren in de tuin te beschermen tegen weersinvloeden, vooral als je in een gebied woont waar de temperatuur tijdens de koudere maanden dramatisch daalt. Maar niet alles is verloren! Met een beetje vooruitdenken kun je er zeker van zijn dat de houten hekken en andere structuren in jouw tuin er goed uit blijven zien tot het weer lente wordt. Hier volgen enkele nuttige tips die je zullen helpen om het hout tijdens de winter te beschermen.

Reiniging en bescherming

Als het buiten koud en droog weer is, kun je een tuinslang gebruiken om de houten schutting of andere houten constructies in de tuin af te spoelen. Zo verwijder je los vuil dat zich op het oppervlak van het hout heeft opgehoopt. Voor een nog betere bescherming kun je een laag olie of beits van Remmers Webshop aanbrengen. Dit helpt het hout te verzegelen en voorkomt dat het uitdroogt. Als het buiten nat weer is, kun je beter wachten tot het hout volledig is opgedroogd voordat je het schoonmaakt of beitst. Anders kan vocht in het hout opgesloten raken en uiteindelijk tot rot leiden. Houd in gedachten dat je niet alleen de houten structuren beschermt. Het beschermen van de gehele tuin zal je helpen om tijdens alle seizoenen van de tuin te kunnen genieten. 

Installeren en repareren 

Als de houten omheining of andere structuren zijn beschadigd door ongedierte of stormen, is dit hét moment om ze te repareren. Zo voorkom je verdere schade aan de structuren tot de lente, wanneer het weer gunstiger is voor reparaties. Als je een deel van de omheining moet vervangen, kun je het beste wachten tot de herfst wanneer de grond volledig bevroren is. Zo voorkom je dat het hout gaat rotten. Je kunt de omheiningen dan op een droge plaats bewaren tot de volgende lente, wanneer je ze kunt installeren. In de herfst kun je ook de afgezaagde uiteinden insmeren met een kit om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Gebruik een afdichtmiddel

Naast het schoonmaken en oliën van de houten omheining, kun je ook een afdichtmiddel gebruiken om het te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kan waterschade helpen voorkomen en de noodzaak voor regelmatige reiniging minimaliseren. De beste tijd om een afdichtmiddel aan te brengen is tijdens de herfst of de lente. Als het warmer weer is, droogt het afdichtmiddel niet zo snel, wat kan leiden tot druppelen. Als je de houten omheining in de herfst reinigt, in de lente afdicht en in de herfst beschadigde delen van de omheining repareert, zullen de houten structuren het hele jaar door beschermd zijn tegen weersinvloeden. Dit zal je helpen tijd en moeite te besparen als het gaat om het onderhoud van de tuin. Nu dat je weet hoe je de houten hekken en andere structuren in de tuin kunt beschermen, kun je beginnen met de voorbereidingen voor de koudere seizoenen.