Het water in Nederland kan op bepaalde plekken bovengemiddeld veel kalk bevatten. Dit wordt ook wel ‘hard water’ genoemd. Wanneer water precies ‘hard water’ wordt genoemd is niet duidelijk, hier is nog geen eenheid in vastgesteld. Wel is het duidelijk dat een hoge hoeveelheid kalk in water negatieve effecten kan hebben op je huid en je witgoed apparaten. Het is dan ook niet gek dat steeds meer huishoudens kiezen voor een waterontharder. Meer weten over een waterontharder in huis? Lees dan verder!

Hoe werkt een waterontharder?

Dus, hoe werkt een waterontharder? Zoals de naam waterontharder al aangeeft zorgt het apparaat dat je water minder ‘hard’ wordt. Dit wil zeggen dat er minder kalk in je water te vinden is. Een waterontharder werkt als een soort filter, waarmee met behulp van zout kalk wordt onttrokken aan je water. Hierdoor krijg je voelbaar zachter water, waardoor je minder last van een droge huid zult ervaren.

Waar plaats je een waterontharder?

Het is belangrijk om de plaatsing van de waterontharder te overleggen met de monteur in kwestie. Dit moet namelijk een plek zijn die eenvoudig is te bereiken, aangezien de zoutvoorraad regelmatig moet worden aangevuld en er ten minste jaarlijks onderhoud moet worden gepleegd. De meest gekozen plekken zijn de bijkeuken, meterkast of garage.

De voordelen van een waterontharder

Hard water is slecht voor je huid. Met een waterontharder komt je huid minder in aanraking met kalk, waardoor je huid minder te verduren krijgt en dus beter kan herstellen. Bovendien is kalk zeer slecht voor je witgoed apparaten. Met een waterontharder verleng je de levensduur van deze apparaten aanzienlijk.

Na het douchen ontstaat er vaak kalkaanslag in de badkamer. Met een waterontharder wordt de hoeveelheid kalk in het water aanzienlijk minder, waardoor de kalkaanslag tevens wordt uitgesloten. Dit scheelt een hoop afdrogen en schoonmaken in de badkamer.