Een energielabel woning aanvragen doe je bij een deskundige die erkend is en de bevoegdheid heeft om een energielabel op te stellen. Er zijn verschillende bedrijven bij wie je kan aankloppen om een energielabel voor je op te stellen.

 

Een deskundige komt het huis inspecteren

Bij het aanvragen van een energielabel moet je een afspraak maken met een deskundige. Deze komt dan bij je thuis om het te inspecteren. Zo een inspectie kan ruim een uur tot anderhalf uur duren. Het is ook makkelijker als je voor de inspecteur enige documentatie hebt over het huis. Probeer die altijd even van tevoren bij elkaar te verzamelen. Deze geef je dan aan de energiedeskundige het zal zijn werk makkelijker maken.

 

Verschillende soorten energielabel

Je kan een energielabel woning vinden in verschillende klassen. Je hebt de A++++. Deze staat voor groen en zeer zuinig. Het label gaat dan door met B, C, D, E, F en G. Een energielabel woning met een G-label staat voor rood en zeer onzuinig. Het berekenen van de energielabel woning wordt natuurlijk gedaan door een deskundige die hierin gespecialiseerd is. Voor de berekening wordt er gebruik gemaakt van een speciaal computerprogramma. Na de inspectie worden de bevonden resultaten ingevoerd. Het gaat hierbij om de oppervlakte van de woning, hoeveel mensen in het huis wonen en het standaard verbruik. Heb je een lagere energie-index dan heb je een groener label.

 

Waarop wordt een energielabel woning gebaseerd

Bij het opstellen van een energielabel woning wordt er gekeken naar enkele belangrijke factoren zoals de isolatie, het gebruik van HR++glas, zonneboiler, zonnecollector, de isolatie van de cv-leidingen en het gebruik van een zuinige HR-ketel. Als je er toch over nadenkt om een officieel energielabel te laten opstellen kan je bij jou in de buurt kijken als er een erkend energieadviseur is. Sinds 2015 wordt door de overheid elk huis, gratis voorzien van een energielabel. Dit energielabel wordt gebaseerd op de landelijke woninggegevens. Als je toch een specifiek energielabel nodig hebt voor je huis dan zal je toch een deskundige moeten inhuren om deze voor je op te stellen.