Een boot zorgt voor het ultieme vakantiegevoel. Als je van varen houdt is het kopen van een boot een goede investering. Je kunt er jarenlang plezier van hebben. Ben je van plan een boot te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

 

Soort vaarbewijs

Als je een boot hebt met een lengte tot 25 meter heb je alleen een klein vaarbewijs (KVB) nodig. Met het vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Wil je ook op kustwateren of grotere wateren gaan varen? Dan heb je vaarbewijs 2 nodig. Als je op grotere boten wilt varen heb je het Grootpleziervaartbewijs (GBP) of het Beperkt Groot vaarbewijs (BGVB) nodig. 

 

Verzekering voor je boot

Net als alle voertuigen is het belangrijk om een verzekering te hebben. Je kunt een bootverzekering bij verschillende aanbieders afsluiten, zoals ANWB, Univé en FBTO. Check bij je huidige verzekeringsaanbieders of je in aanmerking komt voor korting als je bij hen een bootverzekering afsluit. In Nederland is een verzekering voor je boot niet verplicht, maar het is wel van meerwaarde. In sommige situaties is een WA-verzekering verplicht, bijvoorbeeld als je deelneemt aan wedstrijden of in een jachthaven je boot neerzet.

 

Ligplaats van je boot

Je kunt je boot op verschillende plekken aanleggen, zoals op een aanlegplaats, aanlegplek, box of havenplaats. Je mag je boot alleen aanleggen waarbij je de scheepvaart niet hindert. Je mag onder andere niet ankeren in een smalle vaarweg, engte (vernauwing) in een vaarwater en een vaargeul (bebakende deel van het vaarwater). Op veel plekken moet je betalen voor de ligplaats. Dit kost jaarlijks tussen de 1000 en 2500 per jaar.

 

Soort boot
Natuurlijk moet je ook nadenken over wat soort boot je wilt. Je hebt onder andere keuze uit een aluminium sloep en een aluminium boot. Wellicht vraag jij je af wat eigenlijk precies het verschil is tussen een sloep en een boot. Een sloep is een soort boot. De sloep valt onder de kleinere bootsoorten. Vroeger werd een sloep vooral als extra boot gebruikt bij een groter schip. Een aluminium boot is zeer goed bestand tegen weersinvloeden. Hierdoor is dit een duurzame keuze. Doordat de boot van aluminium is gemaakt hoeft de boot niet gerepareerd worden bij kleine schades. Aluminium blijft ook lang mooi. Daarnaast is het ook relatief licht. 

 

Heb je een boot op het oog? Maak dan gebruik van een proefvaart. Zo weet je zeker of de boot je bevalt en kan je een goede aankoop doen.